Scurt istoric

Istorie Aprilie 4, 2014

Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu desăvârșirea Sfântului Duh, ziditu-s-a acest Sfânt Lăcaș, pe locul unei biserici mai vechi, între anii 1860 – 1867 de către enoriașii satului, coordonați de ieromonahul Kalistru de la Schitul Brătești, data sfințirii fiind 9 iulie 1867.

În timpul celui de-al doilea război mondial a fost grav avariată, dar a fost refăcută în anul 1946, iar în anul 1975 s-a adăugat pridvorul și s-a pictat în tehnica frescă de pictorul Vasile Pascu din Focșani.

Începând cu anul 2006, din inițiativa și cu ajutorul domnului Neculai Rațoi, fost primar al Municipiului Pașcani și actual deputat în Parlamentul României, s-au efectuat ample lucrări de consolidare a fundației, pereților, cupolelor și turnului Bisericii, s-a refăcut acoperișul în stil ștefanian, s-a mărit pridvorul, iar în 2007 s-a restaurat pictura în tehnica “ tratteggio” și foiță de aur de către centrul “Resurrectio” a M.M.B., după care s-a sculptat o nouă catapeteasmă de stejar împodobită cu icoane noi și care a fost ulterior poleită cu foiță de aur.

 Tot între anii 2006 – 2007, în parteneriat cu Primaria Pașcani, s-a construit și amenajat un Centru Social modern, dotat cu toate cele necesare pentru activitățile sociale și filantropice, iar în 2008 s-a construit un Agheazmatar pentru oficierea slujbelor, vara. Toate lucrările au fost atent supravegheate de P.S. Calinic Botoșăneanul, de      P.C. Protopop Pavel Postolachi și de preotul paroh Mihai Dascălul, ajutat de Consiliul Parohial și de enoriașii parohiei, dar și de unii sponsori și binefăcători.

 Încununarea tuturor eforturilor s-a facut în ziua de 24 August 2008 când  I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, însoțit de un sobor de 40 de preoți și diaconi a sfințit Biserica și Centrul Social.

Binecuvintează Doamne pe toți cei ce iubesc frumusețea Casei Tale.